ZÁZRAČNÉ AGÁVE Z MEXIKA

Agáve patří mezi sukulentní rostliny, pro které je typické, že umí ve svém těle zadržovat vodu, díky níž mohou přežít i delší období sucha. Starověké civilizace Aztéků a Mayů považovaly tuto rostlinu za posvátnou, její šťávu nazývaly medovou vodou, což používají domorodí Mexičané dodnes. Hojně byla tato rostlina využívána také v řemeslné výrobě.

A co se vlastně všechno z agáve vyrábí?
TEQUILA
Pro výrobu pravé mexické tequily se používá agáve modrá (Agave tequilana). Traduje se, že když španělským dobyvatelům, tzv. conquistadorům, došel alkohol, pokusili se vypálit destilát z agáve a tím získali tequilu. Pěstování a sklízení této rostliny vyžaduje mnohé zkušenosti, které se často předávají z generace na generaci. Pro výrobu tequily se používá plod rostliny označovaný jako piňa. Tyto plody se nejprve pečou ve speciálních pecích zvaných hornos a následně se rozemelou, přičemž vzniká šťáva z agáve, která se pak po několik dnů kvasí v nádržích. Nakonec se pak vzniklý alkoholický nápoj ještě destiluje.
A jak se zorientovat v široké nabídce tequil na trhu?
Tequila Blanco je bezbarvá a ostřejší. Je typická výraznou vůní i chutí čerstvého agáve.
Tequila Gold se vyrábí z předešlého typu tequily. Má nasládlou chuť, poněvadž je zpravidla dobarvovaná karamelem. V naší zemi se často mylně považuje za nejkvalitnější, mnohdy však není ani vyrobená v Mexiku.
Tequila Reposado zraje několik měsíců v dřevěném sudu. Má zlatavou barvu a jemnou chuť.
Tequila aňejo zraje v sudu minimálně rok. Má tmavší barvu a výrazné aroma.
Tequila Extra Aňejo zraje v sudech více jak tři roky. Má tmavou barvu, výrazné aroma a jemnou chuť.
Kvalitní tequily mají na svých etiketách označení NOM, což znamená Normas Oficial Mexicana, za kterým následuje číslo, které vypovídá o místě, kde byla daná tequila vyrobena. Kvalitní tequila je samozřejmě ze 100% agáve.
SISAL
Sisal je hrubé, silné textilní vlákno, které se získává z listů agáve sisalové (Agave sisalana). Její název je odvozen od mexického města Sisal na poloostrově Yucatán, odkud původně pochází, v současnosti je však pěstována v mnoha částech světa. Pro získání jednotlivých vláken je zapotřebí jejich mechanické oddělování od dužiny listů. Jeden list sisalu obsahuje přibližně tisíc vláken. Sisal se hojně využívá při výrobě tradičních šňůr, lan, nití, koberců, matrací, pantoflí, dámských klobouků, čelenek a mnoha dalších výrobků. Čím dál častěji se také využívá v případě plastových či papírových produktů, v kompozitních materiálech pro automobily nebo ve stavebnictví.


V neposlední řadě se z agáve vyrábí také agávový sirup, který nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak jako například bílý cukr. Agáve působí také preventivně proti usazování cholesterolu v cévách, odbourává tuky, posiluje imunitu či napomáhá při hojení poranění.
Použité zdroje:
https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/sisal/es/